logo reginas spirituele life coaching 2               

Persoonlijke groei is jezelf toestaan om iets anders te denken of te doen dan je tot dusver hebt gedaan!

 Daar is ie dan, mijn eerste blog. Herken je dat? Dat je zoveel wilt vertellen maar eigenlijk niet weet waar te beginnen? Het eerste wat in me opkomt is: persoonlijke groei. Dus laten we het daar eens over gaan hebben. Wat is persoonlijke groei? En waarom is het belangrijk? 

Persoonlijke groei is als je je kijk op het leven, op de wereld en op situaties verandert. Als je oude denkbeelden of patronen gaat loslaten.  Wij kijken allemaal op een bepaalde manier naar situaties. Dit is een gevolg van opvoeding, de dingen die je hebt meegemaakt in je leven, je normen en je waarden etc. Sommige mensen bouwen bijvoorbeeld een muur om zich heen, puur ter bescherming van zichzelf. En het kan zijn dat dit een tijdje werkt.  Maar het kan ook zomaar zijn dat deze muur er ineens voor zorgt dat je als het ware stil blijft staan, je remt jezelf af. Want door deze muur ben je minder snel geneigd om voor het avontuur te kiezen, maar speel je eerder of safe. Je durft geen nieuwe uitdaging aan te gaan, want stel je voor het wordt niks. Je durft misschien geen nieuwe relaties aan te gaan, want stel je voor het gaat weer mis. Hierdoor doe je jezelf heel erg tekort. Want stel je voor het wordt wel wat, of stel je voor het gaat niet mis. Je laat hele mooie dingen aan je voorbij gaan en blijft als het ware hangen in dezelfde situatie, puur omdat het voor jou veilig voelt. Het is natuurlijk te begrijpen dat als je minder leuke dingen hebt meegemaakt om dan heel voorzichtig en angstig te worden om je in het onbekende te storten. Stel jezelf eens de vraag wat het ergste is wat je kan overkomen als je toch besluit om eens buiten je comfortzone te gaan. Vergaat de wereld? Nee, dat gebeurt niet. Het "ergste" wat kan gebeuren is dat het misschien niet het gewenste resultaat oplevert. Het positieve hieraan is dat je wel weer dingen hebt geleerd. Kennis die je weer kunt inzetten voor een nieuw en misschien beter plan. Je hebt misschien nieuwe mensen leren kennen die jou weer kunnen helpen in jouw ontwikkeling. Mensen die op een andere manier in het leven staan en jou kunnen leren om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Natuurlijk is het eng om buiten je comfortzone te gaan, maar het levert je wel meestal de mooiste dingen op. Kortom persoonlijke groei is er eigenlijk om het beste uit jezelf te halen en een betere versie van jezelf te worden!

Geloof me, ik heb mijn hoofd al heel vaak gestoten. Niet omdat ik buiten mijn comfortzone ging maar omdat ik bleef hangen in situaties waar ik niet vrolijk van werd. Ik was te bang om iets los te laten. Stel je voor ik kreeg er niks voor terug? Niet dat ik zo gelukkig was hoor, maar eerder in de veronderstelling dat ik het niet waard zou zijn dat me eens mooie dingen zouden overkomen. Het vasthouden aan oude patronen en denkbeelden heeft me inderdaad vanalles opgeleverd, maar niks goeds. Ik kreeg te maken met depressies, kwam terecht in een narcistische relatie en ik raakte mezelf volledig kwijt. Totdat ineens de knop omging, ik was wel gek om me steeds te laten koeieneren en kleineren. Dan kon ik beter alleen zijn dan had ik tenminste rust aan kop. Achteraf de beste beslissing die ik heb kunnen nemen. Want toen bleek dat ik heel goed op eigen benen kon staan en dat ik heel goed zelf beslissingen kon nemen. Ik ging weer van mezelf houden, omdat er niemand was die tegen mij zei dat ik niks waard was. Ik begon meer voor mezelf op te komen als ik het ergens niet mee eens was. En natuurlijk zijn er nog momenten dat ik de confrontatie niet aanga. Maar dit keer is het niet omdat ik bang ben dat de lieve vrede voorbij is, dit keer heeft het te maken zelfliefde. Ik ga geen energie verspillen aan iemand waarvan ik vantevoren al weet dat die persoon niet open staat voor andere denkwijzen of om dingen vanuit een ander perspectief te gaan bekijken. Ik ga ook geen energie verspillen aan situaties waarvan ik weet dat ik  ze niet kan veranderen. Dan is het tijd om het los te laten en me er verder niet druk om te maken. Die energie kan ik beter voor mezelf gebruiken.

Dus ja, iedereen maakt vanalles mee in zijn of haar leven. Maar dit hoeft jouw leven niet te bepalen! Hoe jouw leven eruit ziet heb je helemaal zelf in de hand. Als je niet tevreden bent met het leven wat je op dit moment leidt dan is het tijd voor verandering. Verandering is groei en groei zorgt voor meer kwaliteit van je leven. Meer inzichten, meer rust en meer balans. Dus kom uit die comfortzone. Ik help je graag zodat ook jij het leven krijgt wat je wenst.